Pomen žrtvama Novosadske racije 23. januara na Keju i Štrandu

Pomen žrtvama Novosadske racije 23. januara na Keju i Štrandu

Grad Novi Sad, zajedno sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom, i ove godine tradicionalno obeležava godišnjicu Novosadske racije 1942. godine.

Кomemorativni skup sa pomenom žrtvama Novosadske racije i polaganje cveća ispred spomenika "Porodica" na Кeju žrtava racije kao i spuštanje venca sa broda Rečne flotile u Dunav, biće održan u utorak 23. januara 2018. godine, sa početkom u 12 časova, saopšteno iz pres službe Grada Novog Sada. 

Programu obeležavanja Novosadske racije prisustvovaće gradonačelnik Miloš Vučević, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej, glavni rabin Republike Srbije Isak Asiel, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici Ambasade Izraela u Srbiji i Ambasade Mađarske u Srbiji.

Pomen žrtvama Racije na gradskoj plaži Štrand biće održan istog dana u 13.45 časova.

Privremene izmene režima saobraćaja tokom trajanja komemoracije pogledajte ovde

Evropski dan jevrejske kulture

Evropski dan jevrejske kulture održaće se u nedelju, 3. septembra 2017.godine u Sinagogi.

Program obuhvata izložbu i film sa temom „ Evropa i jevrejska dijaspora “, koncert hora Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira“ i nastup specijalnog gosta Nikole Davida (tenor) iz Nemačke.

Program će početi u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Počela prodaja ulaznica za Novosadski Oktoberfest 2017 !

Novosadski Oktoberfest” održaće se ove godine 20. i 21. oktobra u Master Centru Novosadskog sajma.

Među potvrđenim učesnicima nalaze se bendovi “Hladno pivo”, SARS, “Orthodox Celts”, “Love Hunters”, “Amajlija” i mnogi drugi.

Ulaznice za festival su u prodaji od danas i to putem Gigstix mreže. Nabavite svoju ulaznicu na vreme klikom OVDE ili na svim prodajnim mestima Gigstixa, pronađite ih na ovom linku.

VRSTE I CENE ULAZNICA

DVODNEVNA – 700 dinara

DAN 1 – PETAK 20.10. – 400 dinara
DAN 2 – SUBOTA 21.10. – 400 dinara

SUBOTA 21.10. – od 11h do 16h – 150 dinara

Prošlogodišnji “Oktoberfest” u Novom Sadu posetilo je preko 15.000 ljudi, a sve ulaznice su bile prodate nekoliko dana uoči događaja.

Novosađani i njihovi gosti biće u prilici da uživaju u više desetina brendova piva iz celog sveta, bavarskim kobasicama, perecama i puno dobre zabave.

I ove godine “Novosadski Oktoberfest” će dve nedelje uoči festivala imati svoj štand na Trgu slobode u centru Novog Sada gde će fanovi biti u prilici da kupe suvenire, ulaznice, ali i da uživaju u pivu, kobasicama i perecama.

Takođe, organizatori planiraju kasting za konobarice i konobare “Oktoberfesta” i druge promotivne aktivnosti.

Detalji programa i rezervacije mesta za sedenje mogu se videti na sajtu festivala: www.oktoberfest2017.rs

GDE SE NALAZE PRODAJNA MESTA ?

Ulaznice su u prodaji u celokupnoj GIGS TIX prodajnoj mrežiKliknite na odgovarajući link za spisak prodajnih mesta u: 

Sećanje na Holokaust 18-22,aprila 2017. NOVI SAD

 Serija događaja „Sećanja na Holokaust“ biće otvorena u utorak, 18. aprila u Sinagogi, Jevrejska 9.   


Serija događaja će početi otvaranjem izložbe „Pisanje stradanja: vodič kroz publikacije o Holokaustu“ autorke Biljane Albahari i dizajnerke Ornele Rezinović, nakon koje sledi koncert hora Jevrejske opštine Novi Sad – „Hašira“.

Događaj je u organizaciji Regionalnog naučnog centra Novi Sad, a govornici su:Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš,Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi, Direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu Petar Bojanić,Koordinator Regionalnog naučnog centra Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Mark Lošonc.

Program događanja možete pronaći OVDE.

Otvaranje je u 19 časova.

Godišnji odmori i rizici po zdravlje

(sa posebnim osvrtom na rizike od zaraznih bolesti)


         Godišnji odmor je najlepši period u toku godine svakog radno aktivnog čoveka. Planiranje i organizacija putovanja su najvažniji segment svakog putovanja, a naročito ako putujete sa decom.  Retko razmišljamo o rizicima od zaraznih bolesti koje se mogu dobiti bilo tokom putovanja ili boravka na željenom odredištu. Epidemiološka situacija, odnosno, rizik za oboljevanje od zaraznih bolesti, je različita ne samo između država, već i u različitim regionama iste države. Sem toga, epidemiološka situacija je promenljiva. Ukoliko se planira putovanje, a posebno u neku od prekookeanskih zemalja, bitno je imati na umu da svako putovanje i boravak na novom odredištu nosi nove rizike od zaraznih bolesti. Saveti koji vam mogu pomoći:


PROVERITE DESTINACIJU


 

Većinu informacija danas dobijamo preko internetа. Kad pretražujete destinaciju i proveravate informacije o smeštaju, ishrani, turističkim atrakcijama, obavezno pogledajte i rizike od bolesti koje možete dobiti tokom boravka na datom odredištu. O rizicima i merama prevencije se možete informisati i u vašoj turističkoj agenciji. Turistička destinacija treba da ispunjava uslove koji omogućavaju ostvarivanje vaših potreba. Npr. ukoliko putujete sa bebom ili malim detetom, preporučuje se da do izabrane destinacije stignete brzo i lako, 
da vaše izabrano odredište sadrži najmanje lekarsku ambulantu, apoteku, 
prodavnicu robe široke potrošnje, itd.. 

 


POSETITE SVOG LEKARA


     Ovo se posebno odnosni na decu i starije osobe kao i na bolesnike koji boluju od hroničnih bolesti za koje je neophodno stalno uzimanje terapije. Lekar će po potrebi izvršiti pregled i dati savet u vezi terapije i lekova koje je potrebno poneti na put. Lekar će izvršiti lekarski pregled i uvid u vakcine koje ste Vi ili Vaše dete do sada primili. Na put obavezno ponesite vašu zdravstvenu knjižicu, medicinsku dokumentaciju, kao i karton o izvršenim vakcinacijama kao i polisu zdravstvenog osiguranja. Vašoj najbližoj rodbini dajte plan putovanja sa odredištima i ostavite im Vaše telefone uz uputstva kako Vas mogu kontaktirati u toj zemlji.  Poneti sa sobom sve lekove koje inače koristite. Kako su neki od lekova možda čak i zabranjeni u državi u koju putujete, uzmite od lekara potvrdu da su vam neophodni i da ih nosite za ličnu upotrebu.

     Ukoliko duže ostajete u nekoj zemlji potrebno je da se posavetujete sa lekarima epidemiolozima u Ambulanti za vakcinaciju u medjunarodnom saobraćaju (Institut za javno zdravlje Srbije, tel. 011/2684-566, lok 132), jer je za neke zemlje potrebna dodatna vakcinacija (protiv žute groznice, trbušnog tifusa, hepatitisa A, meningokoknog meningitisa) ili hemioprofilaksa (to se odnosni prvenstveno na  lekove koji se daju u prevenciji malarije u malaričnim područjima određenih zemalja). Optimalno je da se javite minimum mesec dana ranije, a najmanje dve nedelje pre puta, da bi imali dovoljno vremena za davanje svih potrebnih vakcina i otpočinjanje preventivne antimalarijske profilakse, ukoliko je to potrebno.

Neophodno je epidemiologa upoznati ne samo sa krajnjom destinacijom do koje se putuje već i o regiji u kojoj će se boraviti, kao i o tome u koje države se još boravi u tranzitu, koliko dugo se planira ostanak, kakvi se uslovi smeštaja očekuju, kao i o trenutnom zdravstvenom stanju, lekovima koji se koriste itd. Pre dolaska kod epidemiologa, potrebno je pronaći i poneti staru zdravstvenu knjižicu ili lični karton o imunizacijama. Ako nemate nikakvu dokumentaciju o primljenim vakcinama, od nadležnog lekara Doma zdravlja uzeti potvrdu o primljenim rutinskim vakcinama tokom detinjstva (MMR, DTP, polio vakcina) i u odraslom dobu (vakcine protiv tetanusa, gripa i sl.).


Tokom putovanja i boravka  se savetuje:

 


-Oprez pri konzumiranju vode

 

Na putovanjima se preporučuje upotreba flaširane voda za piće (eventualno se bebama može prokuvavati voda iz vodovoda u trajanju od 10 minuta, a nakon toga je brzo ohladiti). Izbegavati vodu sa lokalnih česmi, izvora i fontana.

-Oprez pri konzumiranju i hrane

Pre početka putovanja pripremiti putnu torbu sa najpotrebnijim stvarima (suva hrana za put, voda ili nezaslađen čaj, vlažne maramice, putna apoteka). Bar sat vremena pre polaska na put ne bi trebalo jesti, vodeći računa da poslednji obrok ne bude obiman, a hrana da ne bude jako masna i začinjena. Pauze u putu praviti na svakih 2-3 sata. Ukoliko se radi o dužem putovanju, preporučuje se da dete prvih sat vremena vožnje ništa ne jede, a posle davati manje količine suve hrane (kifla, suvi keks, tost) i eventualno voće (banane). Ne davati prženu, masnu, slatku hranu i proizvode od mleka i mlečnih proizvoda. Obavezno, u kraćim inervalima, detetu treba davati manje količine negazirane vode ili nezaslađenih čajeva. Kada su u pitanju odrasli, za kratka putovanja tokom leta, a posebno tokom vremena sa ekstremno visokim temperaturama, ne treba planirati pripremu obroka. Međutim, za duža putovanja je najbezbednija hrana koju sami pripremite i brižljivo upakujete. Poželjno je na put poneti suv keks ili slane kifle, sveže (jabuke ili tvrđe breskve), jezgrasto (orah, lešnik ili badem) i suvo (npr. grožđice) voće ili sendvič, koji ne sme imati u sebi lako kvarljive sastojke (jaja, majonez, pavlaka). Tokom putovanja izbegavajte gotova jela i „fast-food “ hranu, koju ćete kupiti na nekoj od usputnih stanica. Hranu spakujte u plastificirane termos-torbe u koju ćete staviti patrone iz frižidera (ili još bolje - mini frižideru), u što hladnijem delu automobila, autobusa ili voza. U putu i tokom boravka na odredištu obavezno je pranje ruku vodom i sapunom pre obedovanja, konzumiranje samo dobro skuvane hrane i temeljno opranog voća i povrća, a izbegavanje hrane i sladoleda kupljenih kod uličnih prodavaca, kao i mleka i mlečnih proizvoda, ako niste sigurni da je mleko pasterizovano.

 

Zaštita od ujeda insekata koji prenose različite zarazne bolesti (npr malarija) korišćenjem repelenata, nošenjem odeće sa dugim rukavima i nogavicama dok ste napolju, spavanje u krevetima prekrivenim zaštitnim mrežama impregniranim permetrinom, izbegavanje boravka u spoljašnjoj sredini u doba dana kad je aktivnost insekata najveća (sumrak i zora), korišćenje repelenata u prostorijama.
- Izbegavanje kontakata sa divljim, ali i domaćim životinjama, a ako do ujeda ipak dođe ranu odmah obilno isprati vodom i sapunom, i javiti se najbližem lekaru.
Izbegavanje svih vrste povreda, pre svega onih u vožnji (kad god je moguće iznajmiti lokalnog vozača – taksi, a ako je to nemoguće onda ne konzumirati alkohol pre vožnje, koristiti obavezno sigurnosni pojas u kolima i kacige na motorciklima, izbegavati vožnju noću).
izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata (obavezna upotreba kondoma ako ipak odlučite da stupite u seksualne  odnose). Ne savetuje se tetoviranje u studijima gde niste sigurni da se koristi pribor za jednokratnu upotrebu.
-  nemojte hodati bosi, posebno na plažama i po travnatim terenima i sprovodite pojačanu higijenu nogu u cilju zaštite od parazitarnih i gljivičnih oboljenja.  

Po povratku sa puta – ukoliko ste bili u području gde ima malarije, nastavite sa korišćenjem antimalarijske profilakse još četiri nedelje.U slučaju pojave simptoma malarije ( groznica, jeza, drhtavica, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima..) obavestite nadležnog lekara o tome gde ste  putovali u poslednjih godinu dana i koje lekove ste koristili u hemioprofilaksi.

 


 PRIRUČNA APOTEKA

 


Kada krenete na letovanje, posebno  sa decom/bebom, u koferu bi trebalo da imate i priručnu apoteku. Osim lekova koje svakodnevno uzimate, obezbedite i materijal za prvu pomoć kod  povreda, kao i lekove koji će vam pomoći u slučaju pojave visoke telesne temperature, bolova, stomačnih  problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca. Čim stignete na željeno odredište, lekove bi  trebalo skloniti na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca. Preporučuje se da priručna apoteka sadrži:.
 

 

 • Termometar
 • Tablete protiv povraćanja npr. Dramamine (dimenhidrinat)
 • Lekove za "obaranje" telesne temperature
 • Lekove protiv alergija (na letovanju nisu retke alergije na sunce, ujede insekata ili hranu).
 • Kapi za nos.
 • Kod dijareje (proliva) korisna su sredstva za nadoknadu tečnosti, a takođe treba poneti neki probiotik.
 • Antibiotik ne treba samostalno "uključivati”. Trebalo bi pre započinjanja terapije 
  konsultovati lekara, ali je preporučljivo imati kod sebe neki sirup/tablete/kapsule 
  antibiotika širokog spektra. Poneti i antibiotsku kremu/mast za primenu na koži.
 • Protiv opekotina od velikog značaja je poneti kremu/mleko sa visokim faktorom zaštite od sunca. Zaštitne kreme je potrebno naneti 15 minuta pre izlaganja sunčevim zracima, a u periodu od 11 – 17h treba izbegavati boravak na suncu.
 • Kapi za oči (boravak na pesku i često trljanje oka, što je česta pojava pogotovo kod dece, mogu uzrokovati konjuktivitis, zbog čega antibiotske kapi za oči mogu pomoći). Obavezno se treba pridržavati propisanih doza za upotrebu, a najbolje je, ukoliko je moguće, pre upotrebe konsultovati lekara.
 • Sterilna gaza i hanzaplast zauzimaju malo mesta, a mogu biti veoma korisni.
 • Antiseptični rastvor kao što je povidon jod, 3% hidrogen ili 3% borna kiselina su 
  neohodni za pravilnu obradu eventualnih posekotina ili oderotina
 
Samba Karneval 12-14.08.2016.
 
TzxchRn

Još mesec dana ostalo je do otvaranja kapija jedinog samba festivala u regionu koji ove godine puni 7 godina postojanja.

12308512_990379057682309_1074674622203994529_n

Dani Brazila – novosadski samba karneval proteklih godina spojio je na hiljade ljudi sa kulturom Brazila, a posetiti festival Dani Brazila postala je želja svih onih koji vole Brazil, a nisu toliko daleko.

Radionice kapuere, samba plesa, samba udaraljki, izložbe, projekcije filmova, koncerti, žurke i prepoznatljiva karnevalska povorka osnovni su deo programa koji ovaj festival čini primamljivim za posetioce iz svih delova sveta.

dani-brazila-novi-sad

Ovi besplatni programi odvijaju se na 4 lokacije u saradnji sa stručnjacima ali se prilika daje i radoznalima koji žele da se oprobaju u novim veštinama. Spontane ulične svirke, žurke i karnevalska povorka spajaju učesnike i doprinose da Novi Sad postane najbolj destinacija za odličan provod ovog leta.

Ove godine u olimpijskom duhu i naravno u ritmu sambe ponovo ćemo imati priliku da od 12.avgusta uživamo na Štrandu, Tvrđavi i na ulicama Novog Sada u ovom festivalu . 
Vidimo se !  Smile
 

Počeo Exit, 7-10.jul 2016

NOĆ PRVA ! 

Novi Sad - Otvorene su kapije festivala Exit, koji će večeras i naredne tri večeri biti održan na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Počeo Exit

Kapije su otvorene oko 19 sati, kada su počeli da ulaze brojni gosti kako iz zemlje, tako i iz regiona i svih delova sveta. Procene organizatora su da će svake večeri na Tvrđavi biti između 40.000 i 50.000 posetilaca.

Prva velika zvezda koja će nastupiti na Main Stage-u biće Ellie Goulding, čiji je nastup zakazan u ponoć. Kao i svake godine provod na  Dance Areni trajaće do ranih utarnjih sati uz nastupe zvezda elektronske muzike, a Fusion Stage rezervisan je mahom za domaće bendove.

 http://www.exitfest.org/sr/timeline

 

** Gari za Štrand mari **

Na šest mesta duž plaže Štrand postavljeni su punktovi u kojima se nalaze eko pepeljare. I na njima, ali i na pepeljarama nalazi se detaljno uputstvo za korišćenje. Ukratko: izvučete pepeljaru iz punkta, napunite je peskom i u nju gasite cigaretu. Nakon korišćenja, pesak ispraznite kroz rupu na dnu, opušak bacite u smeće, a pepeljaru ponovo vratite u eko punkt, kako bi se opet koristila.

Projekat je pionirski na našim plažama, a organizatori ove akcije kažu das u ideju za njega videli u mediteranskim zemljama poput Grčke i Malte koje odavno na ovaj način čuvaju životnu sredinu. Tvorci ovog projekta najavljuju i edukaciju posetilaca Štranda, a akcija "Gari za Štrand mari" trajaće do kraja septembra.Smile  ...

BUDI I TI EKO !

 

Kupalište Štrand poslednjih godina se suočava sa problemom zagađenja plaže, u najvećoj meri opušcima od cigareta, zbog čega je pokrenuta akcija „Gari za štra...
YOUTUBE.COM
Šta zapravo znači boja pasoša?

Šta zapravo znači boja pasoša?

Da li ste se ikada zapitali zašto pasoši mogu biti samo crveni, plavi, zeleni i crni? Iznenađujuća je činjenica da boja pasoša ne zavisi od uređenja države iz koje dolazi, ali ipak ona nije baš ni nasumično izabrana. 

Putnici nemaju mnogo da kažu kada opisuju svoj pasoš: slika je gotovo uvek užasna, nema lepih i mudrih citata na stranicama i ne mogu da biraju boju koju žele.

Najveći broj država koristi plavu i crvenu boju za svoj nacionalni dokument iako postoji mnogo različitih nijansi. Geografske, istorijske, pa čak i religijske odlike određuju odabir boje pasoša.

Ništa određeno ne uslovljava boju, veličinu i tehnologiju izrade.

Dakle, šta možemo zaključiti o boji korica ove dragocene knjižice? Uglavnom se radi o nacionalnom identitetu.

Crveni pasoši

Tamno crvenu boju najčešće imaju zemlje Evropske unije i one zemlje koje žele da joj se priključe, jer žele da se prilagode standardima unije (kao na primer Turska). Tamno crvenu boju imaju i Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru, kao i Švajcarska koja ima istu boju pasoša kao i zastavu.

Plavi pasoši

Je tipičan za karipske države (koje čini zajednica od 20 država), kao i države Novog sveta. Plave pasoše imaju i Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj.
Mornarsko plavi pasoš imaju Sjedinjene Američke Države i to od 1976. kako bi bio iste nijanse kao i plava boja sa zastave.

Pre toga SAD je tridesetih godina XX veka imala zelene pasoše, a sedamdesetih crne.

Zeleni pasoši

Ovi boju pasoša koristi većina zemalja čiji građani su najvećim delom islamske veroispovesti, jer je zelena boja važna za njihovu religiju.
Ovu boju takođe koriste i neke afričke države kao što su Niger i Senegal.

Crni pasoši

Evo jednog praktičnog rešenja kada je izbor korica ovog dokumenta u pitanju. Tamne boje izgledaju manje prljavo (ovde spadaju i tamno crvena i tamno plava) te dokument izgleda više zvaničan.

Crni pasoš imaju Bocvana, Zambija i Novi Zeland – a crna se smatra i jednom od nacionalnih boja u ovim državama.
Bez obzira na ekonomski i geopolitički profil države, pasoš mnogo više govori o identitetu naroda kojem pripada. Za neke on predstavlja barijeru, a za druge prolaz.

Na primer i SAD i Sirija imaju plave pasoše, ali boja nikako ne određuje i prolaz (izlaz) u svet.

Na žalost, države često ne shvataju ozbiljno slobodu izbora boje i dizajna pasoša te neke od država ne oslikavaju u potpunosti identitete naroda koji žive u njoj.

Zmajeve dečije igre od 8. do 12. juna u Novom Sadu

Zmajeve dečije igre od 8. do 12. juna u Novom Sadu

Sutra počinje i traje do nedelje, po mnogima najveća umetnička manifestacija namenjena deci i mladima.

U pet festivalskih dana u raznim programima nastupiće oko 100 umetnika, animatora, glumaca, zabavljača i oko 7.000 dece, najavili su organizatori. Novosađani i njihovi gosti imaće priliku da na 59. Zmajevim dečijim igrama uživaju u nastupima dece kroz stotinak literarnih, dramskih, likovnih, muzičkih, plesnih i drugih programskih celina, a svi programi su besplatni.

Glavni deo programa odvijaće se na Velikoj sceni na Trgu slobode i Maloj sceni kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju uz veliki broj improvizovanih bina širom centra grada na kojima će mališani moći da učestvuju u raznim zabavnim i edukativnim radionicama. 

Na radionicama mališani će moći da naprave svoju marionetu, recituju poeziju, nauče da pletu kanapom i prućem, usavrše crtanje, naprave zmaja, upoznaju vitezove, sviraju udaraljke....  Program radionica možete da pogledate OVDE 

Značajan programski segment junskog festivala čine pozorišne predstave i minijature u izvođenju učenika osnovnih škola, članova dramskih grupa, amaterskih i profesionalnih pozorišta iz Šida, Beograda, Sremske Mitrovice, Sinja, Rudovaca, Prnjavora, Valjeva, Mrkonjić Grada i Novog Sada.  Program pozorišnih predstava koje se prikazuju u okviru festivala možete pogledati OVDE

                                                    Dobro došli Smile

Izvor by: Moj Novi Sad 

Dečije zimzarije od 23. decembra na više lokacija u Novom Sadu

 

Novosadske dečije zimzarije, pete po redu, održaće se od 23. decembra d2015.do14. januara 2016. godine na preko 20 lokacija u Novom Sadu.

zimzarije

 

Prvi, decembarski deo ovogodišnje manifestacije (od 23. do 31. decembra) obeležiće svečano otvaranje Novosadskih dečijih zimzarija u sredu 23. decembra u Pozorištu mladih u 17 časova i nastup specijalne gošće i ovogodišnje ambasadorke manifestacije – Lune Savane Alimpić, najmlađe stend-ap komičarke na našim prostorima i mnogih drugih, kao i bazar kreativnih radionica na kom će se predstaviti sve institucije i organizacije koje učestvuju u ovogodišnjem programu. 

Cilj manifestacije je da osposobi decu predškolskog i školskog uzrasta za kreativno osmišljavanje slobodnog vremena sa akcentom na učenje kroz igru i želju za istraživanjem u različitim oblastima umetnosti ili sporta. 

Ovom prilikom, organizator manifestacije - Dečiji kulturni centar, okupio je preko 20 institucija i organizacija kako bi novosadskoj deci uzrasta od 4 do 14 godina, zajedno ponudili preko 70 kreativno-edukativnih i sportsko-rekreativnih programa, tokom zimskog raspusta. 

Sve informacije o ovogodišnjem izdanju Novosadskih dečijih Zimzarija možete pronaći OVDE.
 
Izvor by: Radio 021 

 

 


 Почиње клизање на Спенсу

НОВИ САД - 

Ледана дворана на Спенсу почеће да ради данас, а карте се могу купити по промотивној цени од 100 динара.

 

 

 


 

Цене и распоред смена осталих дана у овој сезони биће као прошле године
.

 

Илустрација: freeimages.com

 

Грађани ће на клизање моћи да иду радним данима од 10.30 до 12, од 12.30 до 14, од 17.15 до 18.45 и од 19.15 до 20.45 сати.

Викендом и празницима смене ће бити од 10.30 до 11.30, од подне до 13.30 (ове суботе и недеље), од 16 до 17.30, од 18 до 19.30 и од 20 до 21.30 сати. 

Радним данима у смени до 10.30 сати до 12. одрасли ће карту плаћати 200, а деца до 12 година 150 динара. У сменама од 17.15 и 19.15.сати радним данима цена за одрасле је 250, а за децу до 12 година 200 динара.

Сет од 20 карата одрасли ће плаћати 4000, а деца до 12 година 3000 динара, а толико коштају и пропуснице за неограничен број долазака.

Организоване посете школа и установа, са минимум 15 особа уз пратњу, по особи коштају 130 динара, а за студенте са индексом, радним данима, у сменама од 10.30 и 12.30 сати, карта кошта 150 динара.

Novi Sad dobio najveći akvaristički centar u Srbiji

 

Na Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu otvoren je "Zoo market", jedinstven centar akvaristike u Srbiji.

zoo_market_3

Ponuda ovog pet šopa sastoji se od najvećeg izbora akvarijumskih slatkovodnih ribica u državi, a broji preko 300 vrsta.

Ponuda je raznolika, a posebnu pažnju privlače egzotične vrste poput raža, murina, ribe lista, arowana i pirana. Naravno to su i standardne gupike, skalari, tetre, zlatne ribice...

Vlasnik Miomir Kolarov, jedan od najvećih uzgajivača ribica u regionu, kaže za 021 da se kupcima nudi najveći izbor varijateta, pa tako u radnji postoji 15 varijateta zlatnih ribica, deset ksifoforusa, osam platika, itd.

zoo4

zoo_market_21

zoo_market_18

zoo_market_14

zoo_market_15

"Zoo market" poseduje opremu svetskih proizvođača, najkvalitetniju na tržištu, a ima širok izbor kako za slatkovodne, tako i za morske akvarijume. Između ostalog,"arcadia" sijalice za osvetljavanje akvarijuma i kompletan "easy life" program (sredstva za uništavanje algi, podsticanje rasta biljaka, kao i preparate za stabilizovanje vode u akvarijumu).

Takođe i proizvode najeminentnijih proizvođača za akvaristiku: Tetra, Sera, Yuwel, Atman i druge.

zoo8

zoo_market_19

zoo_market_11

zoo_market_10

zoo_market_4

Izložbeni skejp akvarijumi takođe su jedna od specifičnosti Zoo marketa.

Naime, za kupce je u ponudi širok izbor uređenih i dekorisanih akvarijuma koji zadovoljavaju najrazličitije ukuse, dok fanovi akvaristike mogu da poruče akvarijum po želji, što podrazumeva dimenzije, dekoraciju, osvetljenje i održavanje.

zoo_market_20

zoo_market_9

U prodaji su i fabrički akvarijumi po evropskim standardima, sa Yuwel opremom, ali i manji koji imaju sve što je potrebno za start.

Posebnost ovog raja za ljubitelje ribica je automatska hranilica za njih, a u prodaji su i samo biljke, kako veštačke, tako i prave: nane, kriptokorine, eleoharis, kladofore i druge. Kako ističu u Zoo marketu, u planu je da se na proleće pokrene i morski program, odnosno da se u ponudi nađu morske ribice i korali, kao i oprema za morske akvarijume.

zoo5

zoo_market_7

zoo_market_6

zoo_market_8

Inače, u ovoj radnji može se nabaviti oprema i za sve ostale kućne ljubimce - kvalitetna hrana za pse, mačke, papagaje, razne vrste glodara, kornjače i egzote, te kompletna dodatna oprema za patuljaste zečeve i ostale sitne životinje.

U Zoo marketu su takođe u prodaji igračke za sve životinje, transportni kavezi za pse i mačke, kao i kavezi za ptice, raznih modela i veličina. Šamponi za negu pasa i mačaka, ogrlice, zaštitne korpe, ležaljke, grebalica za mace, toaleti zatvorenog i otvorenog tipa, denta stikovi za negu zuba pasa, preparati za buve, vitamini, preparati za čišćenje očiju i ušiju kod belih pasa, kao i sve ostalo što je potrebno za kućnog ljubimca.

zoo_market2

Hrana je raznovrsna, od ekonomske premijum, do velikog izbora superpremijum klasik hrane.

U ovom sveobuhvatnom pet šopu takođe se može pronaći Fitnes program, hipoalergenik hrane za pse na bazi konjskog mesa, pačetine, zeca i ribe, bez aditiva je i ne izaziva alergijske reakcije.

zoo_market_2

"Zoo market" se nalazi na Bulevaru cara Lazara 98, radno vreme je od 9 do 21h.

Smile  Dobro došli !  Smile

Razmena zimske opreme u Novom Sadu

NOVI SAD - 

U subotu 3. januara , od 9 do 13 

časova, održaće se razmena zimske opreme u organizaciji JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"(SPENS).

Razmena se organizuje na platou ispred Gradske kafane, na prvom spratu JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina".

 

nytimes.com

 

1 2 3 4 5 6 7  Sledeći»